Έχετε λιπαρά μαλλιά; Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης

Έχετε λιπαρά μαλλιά; Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης

Τι είναι λιπαρότητα

Η λιπαρότητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που οφείλεται στην υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στην ρίζα κάθε τρίχας και εκκρίνουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία υπεύθυνη για την υγεία και τη φωτεινότητα της τρίχας, καθώς και για την προστασία της από τους ρύπους της ατμόσφαιρας, την θερμοκρασία του περιβάλλοντος κα. Όταν η έκκριση του σμήγματος είναι περισσότερη από το κανονικό, τα μαλλιά αποκτούν «λαδωμένη? και θολή όψη και το δέρμα γίνεται λιπαρό.

Οι αιτίες

Οι αιτίες της λιπαρότητας μπορεί να είναι πολλές και να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι:

? Κληρονομικότητα
? Ορμονικές διαταραχές (εξ ου και η ακμή στην περίοδο της εφηβίας)
? Διατροφή
? Άγχος
? Διάφορες ασθένειες

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι τρόποι αντιμετώπισης ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί.

Αρχικά, εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, τόσο που απαιτεί καθημερινό λούσιμο ή ακόμα συνοδεύεται και από απολέπιση δέρματος (νιφάδες), θα πρέπει να επισκεφτούμε ένα δερματολόγο ώστε να κάνει διάγνωση και να μας δώσει την κατάλληλη για εμάς φαρμακευτική θεραπεία.

Σε λιγότερο έντονες περιπτώσεις, όπου τα μαλλιά πρέπει να λούζονται κάθε δεύτερη μέρα, η χρήση ενός σαμπουάν με στυπτικές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει ώστε να καθυστερήσει την έκκριση του σμήγματος.

Στην επιλογή των προϊόντων ο καταλληλότερος για να βοηθήσει είναι ένας επαγγελματίας κομμωτής, που θα μας δώσει οδηγίες για το πως θα χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα προϊόντα, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάποια επιπλέον συμβουλές, που κάνουν σημαντική διαφορά είναι:

1. Το λούσιμο τις πρωινές ώρες είναι προτιμότερο διότι οι σμηγματογόνοι αδένες είναι λιγότερο ενεργοί τις πρωινές ώρες.

2. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος δεν τρίβουμε πολύ δυνατά ή δεν ξύνουμε το δέρμα. Η χρήση ενός καθαριστικού σαμπουάν με στυπτικές ιδιότητες και το απαλό μασάζ για περίπου τρία λεπτά σε κάθε λούσιμο είναι αρκετά ώστε το δέρμα και τα μαλλιά να καθαρίσουν.

3. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ξεβγάλει καλά τα μαλλιά μας και ότι δεν έχουμε αφήσει υπολείμματα από σαμπουάν ή conditioner. Ακόμη, δεν χρησιμοποιούμε υπερβολικές ποσότητες προϊόντων, γιατί έτσι περισσότερο «λερώνουμε» παρά καθαρίζουμε τα μαλλιά.

4. Το νερό που χρησιμοποιούμε κατά το βρέξιμο και το ξέβγαλμα των μαλλιών δεν θα πρέπει να είναι καυτό, αλλά χλιαρό ή παγωμένο. Με το καυτό νερό προκαλούμε την επιπλέον έκκριση σμήγματος και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.

5. Χρησιμοποιούμε conditioner σε κάθε λούσιμο και το απλώνουμε ως εξής: τοποθετούμε μία μικρή ποσότητα στα χέρια μας και την τρίβουμε ώστε να απλωθεί. Έπειτα, περνάμε με αυτή τις άκρες και τα μήκη των μαλλιών μας, χωρίς να πλησιάσουμε τις ρίζες. Τέλος, με μία φαρδιά χτένα χτενίζουμε ώστε το conditioner να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλα τα μαλλιά και ξεβγάζουμε με άφθονο νερό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και όταν εφαρμόζουμε μια αγωγή, μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε κάποιο χρόνο αναμονής και δεν ξεχνάμε να ολοκληρώσουμε το λούσιμο με conditioner.

6. Στο στέγνωμα των μαλλιών δεν τρίβουμε τις ρίζες ή τις άκρες με την πετσέτα, αλλά ταμπονάρουμε για να πάρουμε την περίσσια υγρασία. Με το τρίψιμο της ρίζας πετυχαίνουμε ότι και με το καυτό νερό: υπεραιμία, που σημαίνει εντονότερη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων άρα περισσότερο σμήγμα σε λιγότερο χρόνο.

7. Στεγνώνουμε με πιστολάκι και κατά προτίμηση με χλιαρό αέρα στις ρίζες. Κάποιες φορές, το να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά, μπορεί να τα κάνει να φαίνονται βαριά και κολλημένα στις ρίζες. Επιπλέον, το στέγνωμα με πιστολάκι, εφ” όσον γίνεται σωστά, βοηθάει στην μετέπειτα μορφοποίηση των μαλλιών.

8. Αν η κατάσταση των μαλλιών μας το επιτρέπει, προσπαθούμε να λουζόμαστε το πολύ 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Το καθημερινό λούσιμο, μπορεί να επηρεάσει το pH του δέρματος του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να προκαλεί επιπλέον λιπαρότητα.

9. Όταν επιλέγουμε τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών μας, διαλέγουμε ένα σαμπουάν που θα καλύπτει τις ανάγκες του δέρματος και την αγωγή/μάσκα και το conditioner σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν οι άκρες των μαλλιών. Παραδείγματος χάριν, αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά στις ρίζες και ξηρά στις άκρες, επιλέγουμε ένα ελαφρύ σαμπουάν που δε βαραίνει τα μαλλιά ή ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό και για τις άκρες μία αγωγή και ένα conditioner για ενυδάτωση.

10. Μην πιάνετε και μην περνάτε τα δάχτυλά σας ανάμεσα απο τα μαλλιά σας, γιατί έτσι ευνοείται η λιπαρότητά τους. Τα λιπαρά μαλλιά εκκρίνουν από τη φύση τους πολύ σμήγμα, οπότε αγγίζοντάς τα, τα «λαδώνετε» ακόμη περισσότερo

11. Οι βαφές μαλλιών που περιέχουν οξυζενέ βοηθούν σημαντικά στη μείωση της λιπαρότητας, επειδή προκαλούν ξηρότητα στην τρίχα. Βάψτε τα μαλλιά σας, κάντε ανταύγειες ή περμανάντ. Θα μειώσετε τη λιπαρότητα σημαντικά.

12. Να αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη. Όπως το πρόσωπο έτσι και τα μαλλιά αφήνουν πάνω στο μαξιλάρι λιπαρές ουσίες.

13. Μπορούμε τέλος να αποκαταστήσουμε τους σμηγματογόνους αδένες πίσω στα φυσιολογικά επίπεδα με κάποια αιθέρια έλαια (τα οποία περιέχονται και σε πολλά ποιοτικά προϊόντα). Αυτά τα έλαια είναι τα εξής:

– αιθέριο έλαιο λεβάντας
– αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι
– αιθέριο έλαιο μέντας
– δεντρολίβανο
– λεμόνι (για έλαιο βάσης χρησιμοποιείστε έλαιο σουσαμιού ή jojoba)

Τι να αποφεύγετε

Όχι στο καυτό νερό και όχι στη συχνή χρήση του σεσουάρ. Είναι απαγορευτικό για τα λιπαρά μαλλιά το καυτό νερό αλλά και η συχνή χρήση του σεσουάρ καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη λιπαρότητα των μαλλιών. Στις έφηβες αλλά και στις γυναίκες με εμμηνόπαυση η λιπαρότητα είναι πιο έντονη. Μη χρησιμοποιείτε 2 σε 1 προϊόντα αλλά δύο ξεχωριστα.

Φτιάξτε μάσκα και λοσιόν

Μάσκα με γιαούρτι

Αναμίξτε 5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με 1 κουταλιά μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και απλώστε σε λουσμένα μαλλιά για 45 λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε τα μαλλιά μόνο με νερό. Για να φανούν τα αποτελέσματα καλό είναι να κάνετε τη μάσκα τακτικά. Ιδανική για λιπαρά μαλλιά.

Λοσιόν με λεμόνι

Αναμίξτε το χυμό από ένα λεμόνι με μια κούπα νερό και αφού ολοκληρώσετε το λούσιμο περιχύστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Αφήστε να δράσει για 2 με 3 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε.

Τα οξέα που περιέχει το λεμόνι εξισορροπούν την λιπαρότητα και αφαιρούν το περιττό σμήγμα που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του δέρματος και στα μαλλιά. Θα χαρίσει λάμψη στα μαλλιά σας.

Ακουλουθήστε τις συμβουλές και πείτε μας τη γνώμη μας.

Θέλουμε να έχετε πάντοτε υγειή, λαμπερα και δυνατά μαλλια!

Χαιρετισμούς

S.V. Hair Art Studio Team

Author Info

Hairartstudio

No Comments